Voeding is één van de vier basisfuncties van het leven, naast ademhaling, slaap/rust en voortplanting. Het hoeft dus niet te verwonderen dat voedingstherapie en een goed voedingsadvies zo wat het meest effeciëntevoor ons lichaam is.
Voeding heeft een gunstige invloed op lichaam én geest. Brengt verbetering in het spijsverteringsysteem, heeft een reinigende en opbouwende werking, voert nieuwe energie aan en verhoogt de immuniteit. Eeuwenlang weet men dat bepaalde voedingsmiddelen een sterk genezende werking hebben op verzwakte of aangetaste organen en ziekten. Een ongezonde voeding heeft een laag rendement en vervuilt het lichaam mee.r Een goede voeding vervuilt minder,heeft een hoger rendement en een betere absorptie van de voedingsstoffen.
Een andere kijk op voeding
Hoewel het verband tussen voeding en gezondheid als vanzelfsprekend wordt beschouwd, zien veel patiënten niet het verband tussen de ziekte waaraan ze lijden en de verkeerde voeding die ze jarenlang hebben gebruikt. Alleen bij maag- en darmklachten is men geneigd de oorzaak toe te schrijven aan een verkeerd voedingspatroon.
Het mechanisme probeert uit een slechte voeding de nodige voedingsbestanddelen te halen maar het kost enorm veel energie en laat vreselijk veel afvalstoffen achter. De vervuiling van het organisme is vaak oorzaak van psychische en lichamelijke klachten.
Een voedingsadvies voor gezonde voeding biedt een groot aantal voordelen. Het biedt het organisme alles aan, wat het nodig heeft om goed te functioneren, het maakt op een gemakkelijke manier de energie eruit vrij en heeft vooral een opbouwende en reinigende werking.
Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen een hoge bio-energetische waarde (BEW) hebben op de frequentie van een bepaald orgaan. Het bio-energetisch onderzoek geeft een betere kijk op de werkelijke kwaliteit van een voedingsmiddel maar bepaalt eveneens de genezende invloed op een bepaald orgaan en op het organisme in zijn geheel. Bio-energetische voeding kent een betere vertering, heeft daardoor een hoger rendement en een efficiënte stofwisseling.
Voedingsregels
Voedingstherapie kent het toepassen van een aantal specifieke voedingsadviezen deze hebben een gunstig effect op het voedinsgebeuren in zijn geheel en op heel het lichaam.
Er zijn veel bronnen van eiwit, maar wij kiezen alleen deze die het beste overeenstemmen met de anatomie en de fysiologie van het menselijk spijsverteringsstelsel. Vandaar dat we de keuze geven aan plantaardig eiwit. Eiwitrijke voedingsmiddelen die niet heel weinig worden gebruikt zijn; vlees, vis, kaas, peulvruchten, soja, kunstvlees.
Wel gebruiken we in geringe hoeveelheden noten, zaden en pitten. Ook in fruit komen eiwitten voor, dit mag ook in grote hoeveelheden gegeten worden. Er is een verband tussen eiwitten en vetten. Beide voedingsstoffen horen samen en ze komen steeds samen voor in voedingsmiddelen.
Vetten halen we uit eigeel, boter, yoghurt, kwark, of andere zachte kaassoorten. Het gaat dan om melkvetten die niet vergelijkbaar zijn met dierlijke vetten, omdat ze een lager smeltpunt hebben. Vet wordt tevens aangevuld met oliën.
Goede voedselcombinaties zijn heel belangrijk in de natuurgeneeswijze. Enorm veel mensen hebben last van verteringsproblemen. Zure oprispingen, branderig gevoel in de slokdarm, opgezette maag en darmen, winderigheid en een zwaar gevoel na de maaltijd zijn algemeen verspreide klachten. Weinigen blijven er bij stil staan dat al deze klachten te maken hebben met verkeerde voedselcombinaties.
Goede voedselcombinaties zijn:- vlees , vis of kaas samen met groente
- aardappelen, rijst of pasta samen met groente maar niet zoals wij gewend zijn vlees, aardappelen en groente samen
- fruit dient men altijd apart te eten en liever voor een maaltijd dan na of tijdens een maaltijd
Verkeerde voeding heeft ook een verkeerd zuur-base evenwicht van het bloed tot gevolg. Heel belangrijk bij voedingstherapie is het:
Zuur-base evenwicht
Het zuur-base evenwicht is heel belangrijk voor heel het organisme. De juiste PH- waarde van het bloed is 7,4 het lichaam doet heel veel moeite om dit zo te houden.
Het menselijk bloed kan absoluut niet tegen verzuring. Het zuur–base evenwicht heeft verder nog een rol in de enzymatische werking, en een grote invloed op de doorstroming van energie. Verschillende factoren hebben een invloed op het zuur-base evenwicht. Er zij mensen die zeer gemakkelijk grote hoeveelheden zuren neutraliseren. Andere mensen hebben daar veel moeilijkheden mee. Kortom, er zijn goede en slechte bufferaars.
Als men fysisch overbelast is, aan stress lijdt of te weinig slaapt, kan men minder goed zuren uitscheiden gebrek aan beweging is daarbij essentieel. Bij voldoende beweging ademt men dieper, verbrandt men meer zuren en verhoogt men de doorbloeding.
Verder is er een aantal voedingsfactoren die eveneens verzuring kan beïnvloeden. Voedingsmiddelen met een zuren-overschot bezitten een aantal typische eigenschappen. Ze bevatten zeer weinig water vaak bezitten ze veel eiwit en vet en zijn zeer rijk aan calorieën. Voedingsmiddelen met een basen-overschot herken je aan: Arm aan eiwitten, bevatten veel water, leveren weinig calorieën, zijn meestel volumineus van vorm, zacht van structuur en licht verteerbaar.
Als een patiënt overschakelt op en gezonde voeding heeft dit een verrassende invloed op zijn gevoelsleven, zijn gemoedstoestand en zijn stemmingen. En ook dat levert een actieve bijdrage aan het genezingsproces. Deze gunstige invloed is te verklaren door de sterk reinigende werking. Ontgiften is genezen. Het normaliseren van functies, de aanwezigheid van talrijke hulpstoffen zorgen ervoor dat het zenuwstelsel en de hersenen optimaal werken en dat heeft ongetwijfeld invloed op de gemoedstoestand .
Het is van groot belang dat de overschakeling naar gezonde voeding langzaam gebeurt en in relatie met het persoonlijkheidsbeeld. Men moet voedsel niet alleen zien als medicijn maar een verandering van levenswijze.