Kruiden adviezen of wel Fytotherapie

Fytotherapie wordt gedefinieerd als: de professionele toepassing van plantaardige geneesmiddelen met als doel de gezondheid te behouden of te bevorderen.

Kruiden of Fytotherapeutische geneesmiddelen  zijn dus plantaardige middelen, maar daarom nog niet per definitie ongevaarlijk.

Er bestaat een wijdverbreid misverstand dat natuurlijke geneesmiddelen onschadelijk zouden zijn. Vreemd eigenlijk, want iedereen weet dat veel planten giftig zijn. Pas dus een beetje op met fytotherapie, ook als de plant niet direct giftig is, kan teveel nemen wel schadelijk zijn b.v.  zeewier bevat veel jodium en jodium kan gevaarlijk zijn voor schildklierpatiënten die medicatie gebruiken.

Milfama geeft hierin graag adviezen.

Het verschil tussen homeopathie en fytotherapie:

Veel geneesmiddelen worden ten onrechte homeopathische geneesmiddelen genoemd. Fabrikanten van geneesmiddelen gebruiken de naam homeopathie graag omdat het een vertrouwde klank heeft. Artsen zeggen soms dat ze een homeopathisch geneesmiddel voorschrijven om de patiënt te overtuigen dat het een onschadelijk geneesmiddel is. Veel homeopathische geneesmiddelen worden van planten gemaakt, maar  bij de bereiding van homeopathische geneesmiddelen is het potentiëren (verdunnen en schudden) het belangrijkste.

Door het schudden ontstaat een -nog niet begrepen- kracht die verantwoordelijk is voor het genezend effect. Maar er zijn ook plantaardige geneesmiddelen die niet gepotentieerd worden en in niet of nauwelijks verdunde vorm worden toegediend. Dit soort geneesmiddelen heet fytotherapie of wel kruiden geneeskunde.

Eigenlijk lijkt fytotherapie meer op gewone (chemische) geneesmiddelen dan op homeopathie. Het werkingsmechanisme is namelijk via moleculen die een verbinding aangaan met moleculen in het lichaam, net als bij gewone geneesmiddelen. Bij homeopathische middelen is dat niet het geval omdat er vaak geen molecule in zit en de werking dus via een vorm van energie loopt. Fytotherapeutische middelen lijken milder te werken dan gewone geneesmiddelen, maar moeten wel als gewone geneesmiddelen benaderd worden. Dat betekent: bedacht zijn op bijwerkingen, gewenning en afhankelijkheid.

Het vervelende is nu dat op sommige fytotherapeutische geneesmiddelen staat dat het een homeopathisch geneesmiddel is. De overheid heeft dit soort misleiding nog onvoldoende ingeperkt. Blijf dus voorzichtig met zelfmedicatie. Ga nooit chronische of telkens terugkerende klachten zelf behandelen. Dat moet u niet doen met gewone geneesmiddelen en dat moet u ook niet doen met homeopathische of fytotherapeutische geneesmiddelen.

CONSULTPRIJZEN