ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een al duizenden jaren oude methode in de Chinese gezondheidsleer. Hoewel acupunctuur vooral bekend is als pijnbestrijding is het meer dan alleen een manier om pijn te verlichten. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) worden de begrippen energie en evenwicht gehanteerd. Energie (Qi – spreek uit Tjsie) is de motor van alle denkbare levensprocessen. De energie stroomt langs twaalf hoofdmeridianen en een groot aantal hulpmeridianen. Deze liggen net onder de huid en corresponderen met bepaalde organen en hun functies. Op het lichaam zitten bepaalde punten die als poorten voor de ‘Qi’ fungeren, de acupunctuurpunten.

Evenwicht is het basisprincipe van het universum. Het ontstaat wanneer de tegenpolen Yang en Yin elkaar goed aanvullen. Is het evenwicht tussen deze beide elementen verstoord, dan kan de energie niet meer goed stromen en raken ze uit evenwicht. Dat voelt als ‘niet goed in je vel zitten’, ‘uit balans zijn’ en gaat gepaard met specifieke ongewenste verschijnselen.

Met flinterdunne naalden wordt dan geprobeerd deze energiestromen weer te herstellen. Te snel stromende energie wordt afgeremd en blokkades worden opgeheven. Het prikken van de naalden doet bij correcte behandeling slechts weinig pijn. Soms worden de naalden ook verwarmd ( = moxa) of elektrisch gestimuleerd.

Milfama gebruikt de acupunctuurmethode van SiVAS.

SiVAS staat voor ‘Subtiele interventies met het Vasculair Autonoom Signaal’. In 1967 ontdekte de Franse arts en ooracupuncturist dr. Paul Nogier dat een lichte aanraking van een gevoelig punt op de oorschelp een voelbare verandering aan de polsslag van de patiënt veroorzaakte. Raakte hij de oorschelp op een andere plaats aan dan gebeurde er niets met de polsslag. Nogier noemde dit verschijnsel het Vasculair (m.b.t. de bloedvaten) Autonoom Signaal (VAS).

SiVAS Acupunctuur paart de Chinese benadering aan de ‘westerse’ polsdiagnostiek van de Franse arts dr. Paul Nogier. Met het vasculair autonoom signaal van de pols kan de acupuncturist snel en trefzeker bepalen welke energiestromen (meridianen) verstoord zijn.

CONSULTPRIJZEN